În sezonul cald, imediat ce vremea începe să se îmbunătățească și temperaturile să crească, iarba din grădina sau din jurul casei trebuie tăiată periodic, la intervale tot mai mici de timp, pe măsură ce se face tot mai cald. Ceea ce înseamnă că vei avea nevoie de o mașină de tuns iarba, pe care să o pui în funcțiune ori de câte ori este nevoie. MașInă de tuns iarba este indispensabilă și de un real ajutor, de aceea recomandat este să alegi un model performant, dar în același timp și potrivit nevoilor tale.
Dacă în urmă cu câțiva ani era destul de simplu să alegi, pentru că erau doar câteva modelele, odată cu evoluția tehnologiei și în acest domeniu lucrurile s-au schimbat, astfel că acum poți alege între mașinile tradiționale care funcționau pe diferite tipuri de combustibil, la mașini electrice sau cu acumulatori care vin să îți ușureze semnificativ munca de întreținere a gazonului.
Toate variantele de mașini de tuns iarba au calitățile lor pe care nimeni nu le contesta, însă tocmai acest aspect face alegerea să fie dificilă. Dar înainte să iei decizia finală, ia în considerare și o serie de factori importanți.
Mărimea grădinii este importantă
Pornește căutările având în minte un reper: gândește-te la grădina ca la un teren de tenis. Un teren întreg de tenis poate fi echivalentul unei grădini de dimensiuni medii, jumătate de teren sau chiar mai puțin înseamnă o grădină mică. Orice este mai mare decât un teren de tenis se încadrează la categoria grădinii de mari dimensiuni.
Odată ce ai stabilit în care dintre aceste categorii se încadrează gazonul tău, iată care este cel mai potrivit tip de mașină de tuns iarba.
Grădina mică (sub 100mp): mașină electrică sau fără fir
Grădina medie (100-250 mp): mașină de tuns iarba electrică, fără fir și mașinile pe benzină
Grădina mare (peste 250 mp): mașină cu benzină
Modul de colectare al ierbii tăiate
Și modul în care este colectată iarnă care se taie poate să fie un factor important în luarea decizie. Există două opțiuni mai populare: mașinile care aruncă iarba tăiată înapoi în grădină și mașini cu sac de colectare, care lasă grădina curată după tăiere.
Un alt aspect important în această ecuație este timpul pe care vrei să îl aloci acestei ocupații. Dacă alegi o mașină cu sac colector, va trebui să faci pauze frecvente pentru a-l goli și în același timp este important să te asiguri că ai unde să arunci aceste resturi, respectând regulile impuse de autoritățile locale (interesează-te dacă în locul în care stai există o firmă angajată care se ocupă cu colectarea resturilor vegetale).
Mașina electrică de tuns iarbă
Mașina electrică de tuns iarba începe să devină o alegere din ce în ce mai populară. Judecând în funcție de preț, mașina este accesibilă și nu necesită întreținere care să coste ulterior.
În afară de consumul de curent și ocazional de înlocuirea cuțitului sau ascuțirea lamelor, nu există alte costuri pentru a întreține mașina electrică de tuns iarba. Un alt avantaj este că, mașina electrică este relativ silențioasă, nu poluează și din acest motiv este considerată ca fiind dintr-o clasă superioară celei în care se încadrează modelele mai clasice care funcționează pe benzină.
Printre dezavantaje se numără faptul că va trebui să cari întotdeauna cablul electric după tine atunci când tunzi gazonul, ceea ce ar putea fi chiar periculos, mai ales când grădina are și multe obstacole cum ar fi copaci, obiecte de decor pentru exterior, mobilier și așa mai departe. Iar o altă bilă neagră este în cazul în care ai de tuns iarba înaltă, în aceste condiții mașina de tuns electrică nu va da un rezultat satisfăcător și nici nu va performa extraordinar.
Mașina pe benzină de tuns iarbă
Mașina pe benzină pentru tuns iarba are marele avantaj că îi dă fiecărui grădinar libertatea de mișcare atunci când se ocupă cu tunsul ierbii. Mașină pe benzină nu are fir, tocmai din acest motiv este potrivită pentru grădinile de mari dimensiuni. Multe dintre modelele pe benzină au putere mare și viteză, ceea ce înseamnă că pot fi folosite inclusiv pe porțiunile cu iarbă înaltă, făcând față cu succes unei astfel de sarcini.
Dezavantajul principal atunci când îți iei o mașină pe benzină pentru tuns iarba este alimentarea acesteia cu benzină. Acest lucru presupune să ai de fiecare dată un recipient cu benzină la îndemână pentru a umple rezervorul mașinii de tuns atunci când este nevoie. Un alt aspect care poate părea ca un dezavantaj pentru unii, este faptul, că spre deosebire de celelalte modele de mașini pentru tuns iarba, cea pe benzină necesită întreținere.
Dacă neglijezi acest aspect, scurtezi durata de viață a mașinii, pentru că funcționarea în condiții nepotrivite stresează motorul care în final cedează. Tocmai de aceea, este nevoie să schimbi regulat filtrele de aer și uleiul. Zgomotul și gazele de eșapament sunt, de asemenea, proprietăți neplăcute ale motoarelor cu ardere internă, deși dispozitivele s-au îmbunătățit considerabil datorită reglementărilor de mediu.
Mașina fără fir pentru tuns iarba
Mașina de tuns iarbă cu acumulator, fără fir este o alternativă convenabilă și mai bună la mașina de tuns electrică. Acest lucru a fost posibil prin dezvoltarea în continuare a tehnologiilor de stocare a energiei electrice. Bateriile litiu-ion, precum cele găsite în telefoanele mobile și laptopurile, sunt acum obișnuite. Sunt ușoare, puternice și se încarcă rapid.
De asemenea, nu au niciun efect de memorie, ceea ce înseamnă poți utiliza acumulatori pe jumătate încărcați, fără să îți faci griji că acest lucru afectează performanțele mașinii de tuns.
Dacă în trecut, mașinile fără fir erau recomandate doar pentru suprafețe mici din cauza rezervelor limitate de energie, producătorii recomandă astăzi modele cu o baterie puternică chiar și pentru suprafețe de peste 500 de metri pătrați.
Dezavantajul major al mașinilor fără fir pentru tuns gazonul îl reprezintă costul ridicat de achiziție.
Cea mai potrivită tehnică de tuns gazonul
După ce ai ales cea mai bună mașină pentru tuns gazonul este momentul să îți perfecționezi și tehnica de tuns. Un gazon care arată bine are nevoie să fie tuns regulat pentru că acest lucru încurajează creșterea firului cât mai fin. Totodată, împiedică apariția ierburilor dăunătoare care ar putea invada gazonul. Pentru suprafețele cu gazon în care se și merge poți păstra firul la o lungime de 5 centimetri, iar pentru suprafețele ornamentale este suficient ca firul să se mențină la 2.5 centimetri.